Donald Trump Lengyelországban

A Die Welt szerint a V4 vezetőket másolja az amerikai elnök (kiegészítéssel)

A Die Welt című német napilap pénteki kommentárja szerint az amerikai elnök előző nap Varsóban tett néhány kijelentése olyan volt, mintha lengyel vezetőktől vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől vette volna át azokat.

 

Az újság kiemelte Donald Trump következő mondatait: “Napjaink legalapvetőbb kérdése most az: túl tudja-e élni a Nyugat, bízunk-e annyira az értékeinkben, hogy megvédjük bármi áron? Tiszteljük-e annyira a polgárainkat, hogy megvédjük a határainkat?”

A napilap ez utóbbi kérdését úgy értékelte, hogy az amerikai elnök Nyugat-Európa megmentőjeként tekint a kelet-európaiak kemény menekültpolitikájára, Angela Merkel befogadási politikájával ellentétben. Az újság úgy fogalmaz: Donald Trump néhány kijelentése úgy hangzott, mintha azokat a lengyel vezetőktől vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől vette volna át; például amikor arról beszélt, hogy erős Lengyelország jó Európának, erős Európa pedig jó Lengyelországnak.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta Trump varsói látogatásáról: “minden kormány első dolga, hogy megvédje a saját polgárainak a biztonságát. Ezt gondolják a közép-európaiak, ezt gondolják az amerikaiak is, itt tehát van egyetértés”.

Az Egyesült Államok és a visegrádi országok (V4) álláspontja a migráció ügyében teljesen egybeesik: a határokat meg kell védeni, és a migránsokat fel kell tartóztatni – mondta Orbán Viktor, és emiatt is fontosnak nevezte, hogy az amerikai elnök az egyik V4-es országban, Lengyelországban mondott beszédet.

A miniszterelnök hozzátette: “ennek a jelentőségét még én sem tudom pontosan fölmérni, kell gondolkodni néhány napot, hogy az Egyesült Államok elnöke úgy döntött, hogy első komoly, nyilvános, programadó jellegű beszédét, Európában, Közép-Európában mondja el. Tehát nem a hagyományos nyugat-európai területeken, hanem éppen Közép-Európában, ráadásul éppen Varsóban. Ennek szerintem van értelme, jelentősége, és súlya”.

Orbán Viktor hozzátette: abban is megegyezik a két ország álláspontja, hogy ha kell, kerítést, vagy falat kell építeni, és nem tűrik el, hogy az ott élők biztonságát illegális migránsok veszélyeztessék.

Forrás: vilaglato.info

Admin: Segíthetünk Orbán Viktornak abban, miről is szólhat Donald Trump Lengyelországban (!) elhangzott alábbi kijelentése: “Napjaink legalapvetőbb kérdése most az: túl tudja-e élni a Nyugat, bízunk-e annyira az értékeinkben, hogy megvédjük bármi áron? Tiszteljük-e annyira a polgárainkat, hogy megvédjük a határainkat?”!

1. Egyfelől valóban támogatólag hat a V4-ek országainak a migránsinvázióra adott válaszaihoz, de az USA belpolitikában az elnök, a mexikói határra tervezett kerítésépítési elkötelezettségét is deklarálja!

2. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az amerikai elnök ezen mondata Varsóban hangzott el, vagyis látványosan a V4 -ek oldalára állt a német-francia tengelyű EU -val szemben, egyúttal érzékeltette ez azt fogja eredményezni, hogy Közép-Európa gazdaságilag is távolodni fog Brüsszeltől, miközben erősíti politikai-, gazdasági kapcsolatait az USA -val!

3. Értésére adta Merkelnek (és persze az ötletgazda Putyinnak is), hogy a Lisszabontól Vlagyivosztokig húzódó gazdasági övezetről szőtt álmainak vége, vagyis keresztbe tett Európa intenzív gazdasági fejlődési lehetőségének azzal, hogy a ma még elméleti szintű, kölcsönösen előnyös német és orosz gazdasági szabadkereskedelem közé sikerült területileg is éket verni, nem csak politikailag! (Németország és az Egyesült Államok közötti egyre mélyülő szakadékot az már korábban is jelezte, hogy Trump megnyilatkozásai után Merkelék csak mint partnerországként tekintenek a jenkikre, a korábbi “barát” helyett!)

4. Végül is nem történt más, mint felgyorsította – az USA legnagyobb gazdasági versenytársa – az EU felbomlását, több részre történő szétszakadását!

Mit is írtunk áprilisban az átvett cikk végén? “…a közeljövőben az EU három – esetleg még több – részre szakadhat szét. Van valóságalapja, még akkor is, ha ez – most még – sokak számára valószerűtlen! Közép-Európát az USA már – mint felvonulási területet – megszerezte magának. Ha az EU bomlása bekövetkezik, szinte megkérdőjelezhetetlen, hogy ebben a térségben az történik majd, amit a jenkik akarnak. (Ez már ma is nagyrészt  így van.) A német alávetettségünket felváltja majd az amerikai, melynek kezdetét az egyre növekvő USA-ból származó befektetések fogják előrejelezni, amit Szíjjártó Péter – a meghatottságtól szinte elcsukló hangon, de igen nagy elánnal – fog bejelenteni.”

Arra viszont mi sem gondoltunk, hogy Orbán, politikai “túlélését”, az amerikai elnöktől fogja remélni! Mit is mondott miniszterelnökünk? “…az Egyesült Államok elnöke úgy döntött, hogy első komoly, nyilvános, programadó jellegű beszédét, Európában, Közép-Európában mondja el. Tehát nem a hagyományos nyugat-európai területeken, hanem éppen Közép-Európában, ráadásul éppen Varsóban. Ennek szerintem van értelme, jelentősége, és súlya”.

Minden vélemény számít!