Arany készlet

Amerikai érték(telen)papír helyett inkább aranyba fektet Oroszország

Áprilisban és májusban az orosz jegybank szinte lenullázta – mintegy négyötödével csökkentve – amerikai kötvény és kincstárjegy készletét, az idén a legnagyobb tételben vásárolt aranyat júliusban az orosz jegybank.

 

(Magaspart.hu megjegyzése: Leginkább Oroszországban kitermelt arany felvásárlásáról van szó! Júliusban az arany ára lejtmenetbe kezdett, viszont azóta még tovább csökkent! Feltehetően az oroszok az arany világpiaci árának növekedésére (is) számítanak az elkövetkező hónapokban.)

Júliusban az orosz jegybank 26,1 tonna aranyat vásárolt fel, az év eleje óta a legnagyobb tételt – jelentette ma a Bloomberg.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyilvántartására támaszkodva a Bloomberg úgy számol, hogy az orosz aranytartalék július végén 2170 tonna volt, ami 77,4 milliárd dollárnak felel meg.

A júliusinál nagyobb tételben legutóbb tavaly novemberben vásárolt fel aranyat az orosz jegybank.

 

Áprilisban és májusban az orosz jegybank mintegy négyötödével csökkentette amerikai kötvény és kincstárjegy készletét, piaci elemzők szerint az amerikai szankciók szigorítására készülve. “Az arany száz százalékos védelmet jelent a jogi és a politikai kockázatokkal szemben” – jelentette ki akkor a jegybank első elnökhelyettese.

A Strategic Intelligence szaklap szerkesztője, Jim Richards szerint “okos húzás” az oroszok részéről az arany felvásárlása. “Oroszország pénzügyi háborúban áll. Miközben megszabadulnak dollár eszközeiktől, növelik aranykészleteiket, ami védelmet biztosít számukra a dollárforgalom befagyasztásával és újabb szankciókkal szemben” – fejtette ki.

Az újabb amerikai szankciók kivetésével és Jeremy Hunt brit külügyminiszternek az Európai Unióhoz intézett felszólításával hasonló lépések megtételére Oroszországnak egyre fokozódó politikai nyomással kell szembenéznie.

(Magaspart.hu megjegyzése: Vélhetően a nyugati szankciók – szerintünk átmeneti – fokozódása miatt csökkentik egyre inkább az oroszok, a dollárban nyilvántartott devizakészleteiket, hiszen nem akarnak úgy járni, mint korábban Irán, aki nem fért hozzá saját pénzéhez az amerikai intézkedések miatt!)

“Mivel az amerikaiak fegyverként vetik be a dollárt, teljes mértékben érthető, hogy az oroszok viszont devizatartalékaik diverzifikálására törekednek” – jelentette ki John Meyer, a londoni SP Angel befektetési tanácsadó cég elemzője. “Aki kerüli a dollár kitettséget, annak az arany a legjobb befektetési eszköz.”

(Magaspart.hu megjegyzése: Oroszország már elég régen törekszik az un. “petrodollár” -tól való függetlenedésre! Mióta Kínának is hasonló a törekvése, az amcsik egyre inkább kétségbe estek! Bizonyítéka ennek, hogy egyszerre próbálják felvenni a (gazdasági)harcot Oroszországgal, Kínával, sőt újabban az Európai Unióval is! Nagy bajban lehet a dollár, ami várhatóan csak egy-két év múlva fog kiderülni a közvélemény előtt! És akkor jön a soha nem látott gazdasági összeomlás!!!)

Elvira Nabiullina az orosz jegybank vezetője a The Wall Street Journalnak adott interjújában pedig kifejtette: “Oroszország gazdaságára immár semmilyen hatással nincs a kőolaj ára.

Képtalálat a következőre: „эльвира набиуллина”

Olyan körülmények között, amikor komoly és veszélyes külső kihívásokkal és geopolitikai kockázatokkal kell országunknak szembesülnie, akkor pénzügyi rendszerünknek nagyon erősnek és nagyon stabilnak kell lennie. Nyugodt szívvel jelenthetem ki: Oroszország pénzügyi rendszer nagyon erős és nagyon stabil.”

Forrás: balrad.ru