Slobodan Praljak (288x232)

Hágai bíróság: öngyilkosság

A médiák egybehangzó jelentése szerint elhunyt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán a fellebbviteli tárgyalás ítélethirdetésekor, a hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermében.

Slobodan Praljak felállt, majd azt kiáltotta, hogy ő nem háborús bűnös. Ezután a szájához emelte a kezét, a fejét hátrahajtotta, és lenyelt valamit. Orvost hívtak hozzá, majd kórházba vitték, de életét már nem tudták megmenteni.

Slobodan Praljak végzettségei sorrendben: villamosmérnök, bölcsész- és társadalomtudományi kar filozófia és szociológia kar, Zágrábi drámai és művészeti akadémia.

Háborúban – a kérdéses időpontban – a beosztása: 1993. július 24-től 1993. szeptember 8-ig Praljak volt a Horvát Védelmi Tanács személyi állományának vezetője.

A vád szerint ő rendelte el a Mostari Öreg híd felrobbantását, mellyel “aránytalanul nagy kárt okozott a muszlim polgári lakosságnak”. Ezért és más (pontosabban: mások által elkövetett) állítólagos háborús bűntettekért 20 év börtönre ítélték, amit hiába fellebbezett meg!

A beosztása alapján szerintünk Praljak nem lehetett, és nem is volt közvetlen katonai parancsnok, de mivel “aránytalanul nagy kárt okozott a muszlim polgári lakosságnak” – feltehetően arab követelésre – valakit el kellett ítélni!

De, Sefer Halilović iszlám hitű bosnyák tábornokot – a Neretva művelet ’93 parancsnokát – a horvát származású civil lakosság ellen elkövetett bűntettekért “cserébe” – felmentették a vádak alól! Pedig ő a bosnyák hadművelet legfőbb vezetője volt.

Lásd: http://magaspart.hu/hagai-birosag-kettos-merce-igenis-van/

Ha van Európában egy biztonságos hely, akkor pillanatnyilag az a Hágai Nemzetközi Törvényszék épülete! A muszlim terroristák azt nem fogják megtámadni, amíg ott ilyen – nekik kedvező – ítéletek születnek!

Madarász László

Nyitókép: Slobodan Praljak

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>