Só

Kapaszkodj meg! Mutatjuk mi derült ki a sóról!

Most már komolyan mondjuk, azt sem tudjuk mit higgyünk el a sóról.

Egyszer annyira károsnak állítják be hogy az elképesztő, aztán meg az élet megmentőjének. Nagyszüleink füstölt szalonnájához sonkájához elképesztő mennyiségben használták,mégsem volt ennyi érrendszeri megbetegedés. Na mindegy is, egy most végzett kutatás amit 8 évig teszteltek elképesztő eredményeket hozott a sóval kapcsolatban. A kutatást a löweni egyetem kutatói végezték. Ennek során 3 981 felnőtt embert vizsgáltak, szívbetegségben senki sem szenvedett közülük. Azoknál, akik táplálkozásuk során több sót fogyasztottak, magasabb volt a vizelet nátrium szintje. A 8 éves után-követés az alábbi eredményeket mutatta a halálozás és a vizelet nátrium tartalmának relációjában:

50 haláleset az alacsony nátrium szintű csoportban (vizelet nátrium tartalma)
24 haláleset a közepes nátrium szintű csoportban
10 haláleset a magas nátrium szintű csoportban

A szív-, és érrendszeri halálozás sokkal magasabb volt abban a csoportban, ahol a legalacsonyabb volt a vizelet nátrium szintje. Ami azt jelenti hogy nemhogy káros de hasznos az emberi szervezetnek.

Az eredmény egyértelműen arra utal, hogy a kevesebb só fogyasztás nem csökkenti a szív-, és érrendszeri eredetű megbetegedések kialakulását az embereknél.Vajon maga az egészségügyi elemzők kutatók valóban tisztában vannak vele mi is káros az emberi szervezetnek? Mert a sóval kapcsolatban már évtizedek óta megy a riogatás.

Forrás: Nethír

Admin: Tudomásunk szerint az emberi szervezetben keringő vér 0,9% -a nátriumklorid (NaCl), testünk összesen 80-100 grammot tartalmaz ebből a sóból.  Az infúziókban is alkalmazott legegyszerűbb emlős Ringer-oldat az alábbi összetételben tartalmaz sókat: 8,6 gramm/liter nátrium klorid (NaCl), 0,3 gramm/liter kálium klorid (KCl), 0,33 gramm/liter kalcium klorid (CaCl). Az emberi szervezetben – különösen izzadással járó körülmények között – létfontosságú a nátrium klorid pótlása. Kormányzati előírás miatt gyermekeink a szülők által kifizetett ellátás során, aránytalanul kevés konyhasóhoz (itt NaCl -dot értek!) jutnak, cserébe sokszor az ebédjük nagy része megmarad. Szintén a kormányzat vezette be az un. csipsz adót, mely szerintük a sóbevitelt igyekezett csökkenteni, ezzel is “egészségesebbé” téve minket! Azzal persze nem törődtek, hogy a boltokban, és főleg a nagy tételekben kapható konyhasó kálium tartalma, ma már jócskán meghaladja az egészséges, kb 3% szintet a NaCl -hoz viszonyítva, különösen azok, melyek jódozott sóként kerülnek forgalomba, hiszen az még kálium jodidot is tartalmaz! Gyakorlatilag káliummal mérgeznek minket! Mióta több megjelent írás kifogásolja a konyhasó magas kálium arányát és ezzel szervezetünkre gyakorolt káros hatását, cserébe a jó-egynéhány konyhasó csomagolásáról hiányzik az összetételének feltüntetése! Még nem olvastam arról, hogy a NÉBIH vizsgálta volna a kereskedelemben kapható konyhasókat, de a sót tartalmazó élelmiszerekben használt sófélék arányát sem! Ha megtennék, kevésbé fogyna a magyar! De nem ez a cél!!!

Tudomásul kell venni: a megfelelő összetételű konyhasó igenis egészséges! A só fogyasztását nem lehet túlzásba vinni, ugyanis az magas folyadékbevitel következményével jár együtt, ezért a fölös NaCl mennyiség a vizelettel távozik. (A kálium a vastagbélen keresztül űrül ki.) A magas káliumtartalmú sóbevitel, különösen egyes zöldségek (pl. paradicsom), gyümölcs (pl. banán) fogyasztásával, veseproblémákat okozhat.

Minden vélemény számít!