Márki-Zay Péter

Meglepetés, avagy taktikai húzás?

Meglepetésre 57,5 – 41,6 százalékkal az ellenzék által támogatott független Márki-Zay Péter (nyitóképünkön) nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást Hegedűs Zoltán, a Fidesz–KDNP jelöltje ellen.

A független jelölt mögé felsorakozott a teljes ellenzék, ráadásul a választásra jogosultak több mint 61%-a adta le a voksát, a 2014 évi választáson megjelent 36% -al szemben. A hazai ellenzéki-, sőt a külföldi sajtó is a Fidesz hódmezővásárhelyi bukásáról beszél, és messzemenő várakozással tekintenek az április 8. –i országgyűlési választások elé.

De tényleg ennyire egyszerű lenne leváltani a Fidesz kormányzatot, vagy itt valami másról (is) lehet szó? Találgassunk!

„Nem az volt a politikai célkitűzésünk, hogy előválasztás legyen a február 25-ei választás, ám ha az ellenzéki pártok ezt akarják, ám legyen, készen állunk rá” – mondta korábban Lázár János. A miniszterelnökséget vezető – Hódmezővásárhelyhez kötődő – miniszter előbb említett megjegyzése, elgondolkodtatónak kellene lennie minden ellenzéki párt számára ahelyett, hogy a „fényes győzelmet” ünneplik! Különösen annak ismeretében, hogy jövő ősszel lesznek a következő önkormányzati választások, vagyis a most megválasztott hódmezővásárhelyi polgármesternek jó másfél éve lesz csak alkalmasságának bizonyítására, ráadásul egy olyan összetételű testület élén, melyben 10 fő Fideszes és csak 4 fő van más pártokból (Jobbik és MSZP-DK)! Ez Tétényi Évának, Esztergom 2010 –ben megválasztott polgármesterének sem sikerült – pedig neki négy éve volt rá -, hiszen végül is nem boldogult a 2/3 –os többségben lévő Fideszes képviselőkkel.

Számomra úgy tűnik, Orbán most ideiglenesen kísérleti tereppé tette az évtizedek óta Fideszes Hódmezővásárhelyt! Hogy miért is? Felmérés érdekében.

A Fidesz, de főleg az Orbán család körül kialakult korrupciós botrányok sokasága miatt, – az utóbbiakból elég, ha csak a Pharaon- (lásd ITT) és az Elios ügyeket említjük – a magyar emberek tömege fordul el joggal a kormánypártoktól, köztük az eddigi – nem teljesen elvakult – Fideszes szavazók egy része is! Ez bebizonyosodott a mostani hódmezővásárhelyi polgármester-választás alkalmával! A helyi választási-vereséget kihasználva, most Orbánék aktivizálni fogják teljes szavazóbázisukat, mondván, ha nem jöttök el, és nem szavaztok ránk, továbbá nem hoztok magatokkal még egy-két főt, bekövetkezhet az, mint ami Vásárhelyen történt! És itt majd a migrációval való fenyegetettség érzetünk felerősítése következik részükről. Közben gőzerővel beindul a szavazatvásárlás, az önmagát ünneplő ellenzék szeme láttára. Még az is elképzelhető, a Pharaon- és Elios ügyek kapcsán beáldozzák a miniszterelnök vejét Tiborcz Istvánt, talán annál is inkább, mert a megnemerősített pesti pletykák szerint megromlott házasságuk. (Személy szerint ez utóbbiban erősen kételkedem, mert ebben az országban – főleg a választások előtt – ez nagyobb titok lenne, mint a Kennedy gyilkosság valódi tetteseinek kiléte.)

Ha megnézem honlapunkon a szavazás állását, abból is az szűrhető le, hogy a Fidesz választási győzelmét semmi nem veszélyezteti! Csak a 2/3 –os országgyűlési többségüket. Azt viszont nagyon remélem, talán nem kapják meg!

Madarász László

Nyitókép: Városi Kurír

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>