Elvira Nabiullina

Putyinra várva – gondolatok az orosz gazdaságról

Annak tükrében, hogy Putyin augusztus végén ismét Hazánkba érkezik, úgymond a cselgáncs világbajnokság kapcsán, érdemes talán áttekinteni az orosz gazdaság helyzetét abból az igen kevés információból, ami egyáltalán eljuthat hozzánk.

Az EU félévvel – 2017. év végéig – meghosszabbította az Oroszországgal szemben korábban elrendelt szankciók érvényességét, melyre válaszul az oroszok az EU elleni válaszszankcióikat a jövő év végéig tervezik fenntartani, legalábbis Medvegyev orosz miniszterelnök szerint. Számomra úgy tűnik, Oroszország a kölcsönös szankciók „háborújában” nem hogy vesztésre állna, hanem a belföldi- és külföldi beruházási kedv növelésével megerősíti saját gazdaságát! És ha jól sejtem ez még csak a kezdet!

2016 végén a svéd tulajdonú, de holland központú IKEA bejelentette, öt év alatt 1,6 milliárd dollárt szándékozik befektetni az orosz piacba, sőt az Oroszországban értékesíteni szándékozott termékeinek 80% -át ott is kívánja előállítani. Teszi ezt annak ellenére, hogy jó egynéhány peres ügye van az országban! A francia Leroy Merlon 2 milliárdot szán arra, hogy megduplázza üzleteinek a számát, miközben az amerikai Pfizer új gyógyszergyárat épít, a Mars pedig kisállat-eledel gyártókapacitását növeli. Ezek a nyugati befektetések arra utalnak, hogy Oroszországban igenis van fizetőképes kereslet, sőt az egyre növekszik! Februári a hír: a British Petrol 50%-os részt vásárolt Oroszország harmadik legnagyobb olajtársaságából, a TNK –ból. Az üzlet szerint a BP azonnal kifizetett 3 milliárd dollárt, de még három éven keresztül évi 1,25 milliárd dollár értékű saját tulajdonú részvényeket is átad az eladónak.

Ezek után nem kell csodálkozni, az orosz központi bank elnökének Elvira Naibullinának az Állami Dumában tett kijelentésén: Oroszország gazdasága immár harmadik negyedéve növekszik. A külföldi befektetések, továbbá a lebegő rubel árfolyam hatására én azt várom, hogy a következő oroszországi befektetői találkozón, a résztvevők aránya meg fogja haladni a szankciók előtti időszakét, és akár már jövőre olyan mértékű külföldi beruházásokra kerülhet sor, melyről egy évvel ezelőtt az oroszok álmodni sem mertek! Ennek előszelének tekintem Sigmar Gabriel német külügyminiszter mostani moszkvai látogatását.

A nyugat-európai gazdasági szereplőknek más jó oka is van oroszországi befektetéseik növelésére, az pedig a migrációs hullám, vagyis valódi nevén a muszlim invázió! Már egyre többen látják nyugaton, hogy a nagyrészt saját anyanyelvén is analfabéta muszlim hordákat nem sikerül integrálni a munkaerőpiacra, de még a keresztény kultúrkör maradékát tükröző társadalmakba sem. Gazdasági szempontból ezért csak a gyártósori automatizálás magasabb fokra emelése lehetne a megoldás a munkaerőhiányra, de ennek igen magas költsége miatt, közel sem biztos, hogy az valaha is megtérül, ugyanis a közbiztonság rohamosan romlik, és senki sem tudja megjósolni, mikor kerül sor társadalmi robbanásra! Ezért ésszerűbb Oroszországban felépíteni egy magas szinten automatizált üzemet, mint pl. egy német nagyvárosban. Ugyanakkor az orosz munkaerő, még mindig jóval magasabb képzettségi szinten áll, mint a muszlim horda. Tehát, ha választani kell, egyértelmű a megoldás! A közbiztonság látványos leépülése miatt ugyanakkor egyre többen hagyják el családostól Nyugat-Európát. Ezen belül is a magasan képzett szakemberek alkotják a többséget, akiket – kedvező feltételeket teremtve – Oroszországba lehet csábítani. Tehát építs gyárat az oroszoknál, és hozzál nyugatról – a beruházás bonyolításához, majd az üzemvitelhez – vezetőket! Vélhetően ez lesz a recept a jövőben. Ha a megválasztott és a parlamentben többséget szerzett francia elnök – Emmanuel Macron – ténylegesen hozzákezd választási programjának megvalósításához, (lásd: itt) ne csodálkozzon, hogy Gérald Depardieu színészt sokan fogják követni Oroszországba. (Ő egyébként lakosként és vállalkozóként is be van jelentve Szaranszkban.)

A fentieken talán Orbán Viktornak is el kellene gondolkodni, mielőtt még sor kerül a Putyinnal való találkozójukra, már csak azért is mert várható, hogy a nagytőkések nyomására 2018. legkésőbb második felétől el fogja törölni az EU, az oroszok elleni szankcióit! Tehát, ha gazdaságilag előre akarunk lépni, annak előkészítését már most el kell(ene) kezdeni!

Madarász László

Admin: Nyitóképen az orosz jegybank elnöke, Elvira Naibullina. (Megjegyzés: nekünk külalakra jobban tetszik, mint a mi jegybank elnökünk: Matolcsy György! De ízlésék és pofonok… ugye?)

Minden vélemény számít!